Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Η έννοια του ευμετάβλητου χώρου και το 3-5-2 του Λουίς Ενρίκε

luisΑς ξεκινήσουμε με μια ιστοριούλα. Σας αρέσουν οι ιστορίες; Πριν από αρκετά χρόνια υπήρξε ένας καθηγητής που δίδασκε ιστορία της Τέχνης, αλλά λάτρευε και το ποδόσφαιρο, ειδικά τον Άγιαξ της περιόδου 1970-1973. Μια μέρα ρώτησε τους μαθητές του, που πίστευαν ότι βρισκόντουσαν οι ρίζες του total football, του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου που έπαιξε εκείνη η ομάδα. Οι απαντήσεις των φοιτητών αφορούσαν διάφορα πράγματα, όπως τον Μίχελς, τον Κρόιφ, την φοβερή φουρνιά εκείνων των παικτών και την φυσική τους κατάσταση…

Κανείς τους όμως δεν το βρήκε και τότε ο καθηγητής απάντησε «είστε άσχετοι. Οι ρίζες του total football βρίσκονται έξω από το ποδόσφαιρο. Βρίσκονται στην αρχιτεκτονική, την γεωμετρία και στην ιδέα περί ευμετάβλητου χώρου!» Και οι φοιτητές τον κοίταζαν άφωνοι…

Ο εν λόγω καθηγητής εξήγησε στους φοιτητές του ότι όπως ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Κορνέλις Λέλι σκέφτηκε τον 19ο αιώνα την ιδέα των φραγμάτων που θα μεγάλωναν το έδαφος των Κάτω Χωρών για καλλιέργειες, έτσι ακριβώς και ο Μίχελς με τον Κρόιφ προσάρμοσαν αυτή την ιδέα στην ποδοσφαιρική λογική. Εκμεταλλευόμενοι την σπουδαία φουρνιά παικτών της εποχής, δημιούργησαν το total football βασισμένο πάνω στην ιδέα του ευμετάβλητου χώρου. Ο χώρος μπορεί να μεγαλώσει ή να μικρύνει αναλόγως του πως θέλει να τον εκμεταλλευτεί κανείς. Όπως και το έδαφος της Ολλανδίας.

Με αυτή την λογική λοιπόν και ο προπονητής της Μπάρσα, Λουίς Ενρίκε, άρχισε να δουλεύει πάνω στο σύστημα 3-5-2, που θα αφορά κυρίως τα μεγάλα παιχνίδια της ομάδας. Γιατί όμως επιδιώκει να αλλάξει την τακτική που τόσα χρόνια ακολουθούν οι «Μπλαουγκράνα»; Διότι προφανώς αντιλαμβάνεται πως μόνο οι παίκτες δεν κάνουν την ομάδα. Όπως ούτε και μόνο τα συστήματα. Παίκτες και συστήματα είναι δύο έννοιες αλληλένδετες, των οποίων η μεταξύ τους χημεία παρουσιάζει μέσα στον αγωνιστικό χώρο Το τέλειο των ομάδων.

352
Το 3-5-2 λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε πως στις μέρες μας είναι λιγάκι παρεξηγημένος λόγω της παρουσίας τριών κεντρικών αμυντικών. Παρόλα αυτά είναι εξίσου επιθετικό, αναλόγως με τα πλάνα του προπονητή. Σε αυτό το σύστημα το μεγάλο βάρος το έχουν οι πτέρυγες και ειδικά οι μπακ-χαφ που καλούνται να συμμετέχουν και στην άμυνα και στην επίθεση. Ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα, το 3-5-2 του Λουίς Ενρίκε μπορεί να μετατραπεί σε 5-3-2 (για την άμυνα) και σε 3-4-1-2 (για την επίθεση). Οι ανάγκες αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό και απαιτούν συνεχόμενες αλλαγές στο στήσιμο των παικτών. Όπως και οι παίκτες του Άγιαξ της εποχής του total football, είχαν στην κατοχή τους την μπάλα, απλώνονταν στο γήπεδο προσπαθώντας να μεγαλώσουν τις πραγματικές διαστάσεις του. Όταν όμως έχαναν την κατοχή, πρέσαραν ασφυκτικά ψηλά προς την αντίπαλη περιοχή, επιχειρώντας να μικρύνουν τις διαστάσεις του γηπέδου.


Πέρα από τους μπακ-χαφ, μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα θα έχει φέτος ο Σέρχιο Μπουσκέτς. Αν σκεφτεί κανείς πως πήρε τον αριθμό “5” μετά και από εντολή του μεγάλου Κάρλες Πουγιόλ, καταλαβαίνεται το βάρος που θα έχει από φέτος η φανέλα του. Πέρα από την θέση του αμυντικού χαφ, σε διαφορετικό ρόλο αναμένεται να δούμε τον Λιονέλ Μέσι. Ασχέτως που πέρυσι έπαιζε ως επιθετικός, ο Μέσι δεν είναι καθαρόαιμος και δεν είναι στην φύση του να παίζει μόνο στην μεγάλη περιοχή. Για αυτό και ο Λουίς Ενρίκε σκέφτεται να τον καθιερώσει ως «10αρι», δίνοντας του ελεύθερο ρόλο πίσω από το επιθετικό δίδυμο των Σουάρες και Νεϊμάρ.

Αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τους πρώτους επίσημους αγώνες της φετινής Μπαρτσελόνα. Όλοι μας θέλουμε να δούμε και πάλι την Μπάρσα μας να παίζει το δικό της… total football.

ΥΓ: Σε αυτό το σημείο θέλω να εκφράσω ένα παράπονο μου, όσον αφορά τον σχεδιασμό της Μπαρτσελόνα. Δεν έχει να κάνει τόσο με τον Λουίς Ενρίκε, όσο με την διοίκηση και τον Άντονι Θουμπιθαρέτα. Στην φετινή ομάδα, οι μοναδικοί Ισπανοί-Καταλανοί που έχουν σίγουρη θέση στη βασική ενδεκάδα είναι οι Πικέ, Μπούσκετς και Ινιέστα. Κατά πάσα πιθανότητα και ο Άλμπα. Τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε περισσότερα «δικά μας παιδιά» να αγωνίζονται. Ελπίζω να το έχει στο μυαλό του αυτό ο νέος μας προπονητής και να δώσει πολλές ευκαιρίες σε όλα τα «Καταλανάκια».

(Το άρθρο είναι αναρτημένο και στο blaugrana.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου