Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει οικονομική κρίση! (muteline.gr σελίδες 88-91)

Τι και αν η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης; Στη μεταγραφική περίοδο που έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου, οι μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν δεν δείχνουν να υπολογίζουν ούτε κρίση, αλλά ούτε και… Πλατινί με τον κανονισμό του Financial Fair Play.

Σύμφωνα με την έρευνα «Football Transfer Review 2014» οι ευρωπαϊκές ομάδες ξόδεψαν 2 δισεκατομμύρια 160 εκατομμύρια ευρώ (2.160.000.000), πόσο μεγαλύτερο του περσινού κατά 40%! Τα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ξόδεψαν ποσά ρεκόρ για την ιστορία τους (Πρέμιερ Λιγκ 731 εκ. ευρώ, Λιγκ 1 375 εκ. ευρώ και Μπουντεσλίγκα 258 εκ. ευρώ), ενώ αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με πέρυσι με ποσοστά 303% (!) και 20% αντίστοιχα! Αν σκεφτεί κανείς τα νέα τηλεοπτικά συμβόλαια των αγγλικών ομάδων η αύξηση ήταν αναμενόμενη, ενώ για την Ισπανία έπαιξε μεγάλο ρόλο η μεταγραφή-ρεκόρ του Γκάρεθ Μπέιλ στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Πίνακας της ισπανικής Marca: Τα συνολικά ποσά των μεταγραφών τα τελευταία έξι χρόνια στην θερινή μεταγραφική περίοδο της Ευρώπης.

Πίνακας της ισπανικής Marca: Οι 10 ομάδες που ξόδεψαν τα μεγαλύτερα ποσά. Λανθασμένα αναφέρεται για την Μπαρτσελόνα στα 70 εκα. Ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα ξόδεψε 57 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τα ποσά των πωλήσεων, παρουσιάζεται αύξηση μετά την σεζόν 2010/2011, η οποία οφείλεται τόσο σε πωλήσεις παικτών, τόσο και στα έσοδα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (ειδικά για την Αγγλία). Στην κορυφή των εισπράξεων συναντάμε την Ανζί, τα έσοδα της οποίας ανέρχονται στα 140 εκ. ευρώ. Ακολουθεί η Τότεναμ με 128 εκ. ευρώ και η Ρεάλ Μαδρίτης με 104 εκ ευρώ. Στην πρώτη 10αδα και η Σεβίλη με 82 εκ. ευρώ και η Ατλέτικο Μαδρίτης με 78 εκ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη των ισπανικών ομάδων για έσοδα.

Αναλυτικότερα για το ισπανικό πρωτάθλημα, αξίζει να αναφερθεί πως τα έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 480 εκ. ευρώ, ποσό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Πίνακας της ισπανικής Marca: Οι τοπ-10 ακριβότερες μεταγραφές (σε ευρώ)

Όσον αφορά την παραγωγή ταλέντων και τις πωλήσεις γηγενών ποδοσφαιριστών, η Ισπανία βρίσκεται στην κορυφή, καθώς οι ισπανικές ομάδες από Πριμέρα και Σεγούντα Ντιβιζιόν έβαλαν στα ταμεία τους συνολικά 139 εκ. ευρώ, ενώ ο κυριότερος προορισμός ήταν αυτός του αγγλικού πρωταθλήματος.

Πίνακας της ισπανικής Marca: Οι ομάδες με τα μεγαλύτερα μεταγραφικά έξοδα την τελευταία 5ετία.

Πίνακας της ισπανικής Marca: Οι ομάδες με τα μεγαλύτερα μεταγραφικά έσοδα την τελευταία 5ετία.

Πίνακας της ισπανικής Marca: Οι 10 ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών


Δεν το λέει κανείς για πλάκα ότι το ποδόσφαιρο δεν λογαριάζει την οικονομική κρίση. Το λένε οι πίνακες και τα οικονομικά στοιχεία που δημιουργήθηκαν αυτό το καλοκαίρι. Ακόμα ένα στοίχημα που χάνει ο Μισέλ Πλατινί με τον κανονισμό του Financial Fair Play.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου