Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Τα 7 βήματα για την πραγματοποίηση μιας μεταγραφής (muteline.gr σελίδες 84-87)

Ένα ακόμα μεταγραφικό παζάρι έφτασε στο τέλος του αυτό το καλοκαίρι. Το ενδιαφέρον πάντα επικεντρώνεται στην τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε φορά. Τι πραγματικά συμβαίνει τις τελευταίες μέρες που οι ομάδες προσπαθούν να πραγματοποιήσουν μεταγραφές;

Μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές ιστοσελίδες του κόσμου, το Goal.com, μαζί με τρεις ατζέντηδες (Κλίφορντ Μπλόξαμ, Μπάρι Σίλκμαν και Ρόχαν Ρίκετς) προσπάθησε να αναλύσει, μέσω εφτά βημάτων, τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα την ώρα των μεταγραφών, τα οποία δεν βγαίνουν στην δημοσιότητα και για πολλούς είναι άγνωστα.

Βήμα 1: Προσοχή στον ατζέντη

Σύμφωνα με τον Κλίφορντ Μπλόξαμ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της εταιρίας ατζέντηδων “Octagon”, ο μεγαλύτερος παράγοντας που αφορά τις μεταγραφές είναι οι ατζέντηδες, που συγκριτικά με τα υπόλοιπα αθλήματα, το ποδόσφαιρο έχει αμέτρητους. Το κίνητρο τους για τις υψηλές προσφορές που πραγματοποιούν σε ομάδες, είναι πως αναζητούν λεφτά «ακόμα και για τις λάμπες των σπιτιών τους», καθώς άμα δεν πραγματοποιήσουν την μεταγραφή τους, δεν υπάρχει κάποια άλλη πηγή εισοδήματος για αυτούς. Αλλά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας ένας ατζέντης. Μια ομάδα πρέπει να πραγματοποιήσει μια συμφωνία μόνο αν μακροπρόθεσμα συμφέρει τον εκάστοτε ποδοσφαιριστή.

Βήμα 2: Θέτοντας τις βάσεις

Ο ατζέντης Μπάρι Σίλκμαν αναφέρει πως το πρώτο πράγμα που κάνει ένας ατζέντης είναι να δει όσο καλός είναι ένας παίκτης και αν υπάρχουν ομάδες που ενδιαφέρονται να τον αποκτήσουν. Αν υπάρχουν ομάδες, τότε ο ατζέντης μπορεί άμεσα να μάθει το ποσό που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν οι ομάδες, αλλά και η ρήτρα που θα θέσουν στην περίπτωση πώλησης του παίκτη σε άλλη ομάδα.

Βήμα 3: Πρώτη επαφή

Ο πρώην επιθετικός τον Άρσεναλ και Τότεναμ, Ρόχαν Ρίκετς, περιγράφει την εξής κατάσταση. Ο παίκτης θα έρθει σε μια πρώτη επαφή με την ενδιαφερόμενη ομάδα. Η ενδιαφερόμενη ομάδα θα έχει μιλήσει με τον ατζέντη, ο οποίος θα μιλήσει στον παίκτη και θα του μεταφέρει το ενδιαφέρον της ομάδας, μαζί με την πρόταση που καταθέτει. Από την στιγμή που η πρόταση θα κατατεθεί και θα είναι επίσημη, το γεγονός της ενδεχόμενης μεταγραφής θα διαρρεύσει στον Τύπο.

Βήμα 4: Συμφωνία σε προσωπικό επίπεδο

Η ομάδα επιδιώκει να διατηρήσει την καλή εικόνα της και την φήμη της, κάτι το οποίο προσπαθεί να κάνει και ο ατζέντης. Όμως επειδή κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει πραγματικά σε μία διαπραγμάτευση, ο Μπλόξαμ συνιστά διακριτικότητα από όλες τις πλευρές.

Από εκεί και πέρα δουλεία του ατζέντη είναι να διαπραγματευτεί με την ομάδα το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή, κάτι το οποίο χρειάζεται προσοχή για το μέγεθος των επιπτώσεων που μπορεί να υπάρξουν στην καριέρα του παίκτη. Κάποιοι από τους μεγαλύτερους αθλητές δεν ξέρουν καν πόσα χρήματα κερδίζουν. Ο Μπλόξαμ χαρακτηριστικά αναφέρει: “Βάζω στοίχημα πως ο Άντι Μάρεϊ δεν σκέφτηκε ούτε για ένα δευτερόλεπτο πόσα χρήματα θα κέρδιζε, εφόσον νικούσε στον τελικό του Γουίμπλεντον.  

Βήμα 5: Πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων

Προϋπόθεση πριν την οποιαδήποτε μεταγραφή είναι ο παίκτης να περάσει από ιατρικές εξετάσεις. Ο Σίλκμαν αναφέρει το εξής παράδειγμα. Πραγματοποιούσε πριν μερικά χρόνια την μεταγραφή του Ρόμπερ Χουθ από την Τσέλσι στην Μίντλεσμπρο. Η συμφωνία είχε επιτευχθεί, αλλά προέβλεπε και την μεταγραφή του Άσλει Κόουλ από την Άρσεναλ στην Τσέλσι. Το γεγονός λάμβανε χώρα τελευταία μέρα των μεταγραφών και ο Κόουλ έπρεπε να περάσει από ιατρικές εξετάσεις, αλλά ο παίκτης βρισκόταν με την αποστολή της Εθνικής Αγγλίας!

Βήμα 6: Αποφυγή δραμάτων

Ο Ρίκετς διηγείται μια προσωπική ιστορία για να εξηγήσει το τι μπορεί να συμβεί σε έναν παίκτη: «Έπαιζα στην πρώτη ομάδα της Τότεναμ, είχα κερδίσει το βραβείο καλύτερου νέου παίκτη του μήνα και αναδείχθηκα για πολλές φορές MVP σε αγώνα. Ποτέ δεν βγήκα και βρισκόμουν προ των πυλών της Εθνικής Αγγλίας. Όλα πήγαιναν περίφημα, μέχρι που ξαφνικά ο προπονητής Γκλεν Χοντλ απολύθηκε και τον διαδέχθηκε ο υπηρεσιακός προπονητής Ντέιβιντ Πλιτ, ο οποίος με έβαλε στον πάγκο αμέσως.

Ενημερώθηκα πως ενδιαφερόταν για μένα η Ρέντινγκ, η οποία βρισκόταν στην κορυφή της Τσάμπιονσιπ. Ο Πλιτ μου είπε πως “άμα φέρεις πρόταση δανεισμού, θα σε αφήσω να φύγεις”. Μετά από αυτή την εξέλιξη, πήρα από τον ατζέντη μου, Έρικ Γουόλτερ, το τηλέφωνο του Πλιτ για να τον ενημερώσω πως η Ρέντινγκ με θέλει. Με το που απαντάει μου λέει “που βρήκες το τηλέφωνο μου; Δεν έπρεπε να με πάρεις”. Και του απαντάω εγω “εσύ μου είπες να σε πάρω άμα φέρω πρόταση, η Ρέντινγκ με θέλει και θέλω να πάω”. Φωνάζοντας παντάει “Όχι!” και κλείνει το τηλέφωνο. Έτσι χάλασε η μεταγραφή. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν “πίσω από τις σκηνές”.

Έμεινα μέχρι το τέλος της σεζόν και τελικά πήγα δανεικός στην Κόβεντρι. Γιατί δεν του άρεσα; Ίσως δεν του άρεσε η προσωπικότητα μου. Ήταν προπονητής παλιάς σχολής και ίσως ήθελε να διατηρώ το στόμα μου κλειστώ και να μην μιλάω».

Βήμα 7: Υπογραφή συμβολαίου

Όπως τονίζει και ο Σίλκμαν, δεν είναι κάτι σπουδαίο να δια
βάσει ο παίκτης το συμβόλαιο του. Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει την διαφορά είναι άμα το συμβόλαιο που προσφέρει η ομάδα, έχει και κάποια επιπρόσθετα πράγματα. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να είναι ο παίκτης κάνας δικηγόρος για να διαβάσει τις εβδομαδιαίες αποδοχές του και το τι χρήματα θα παίρνει με κάθε εμφάνιση σε αγώνα… Το ποσό που προσφέρει η ομάδα μπορεί εύκολα να το διαβάσει ο παίκτης και χωρίς να είναι και μεγαλοφυΐα.


Το μόνο πράγμα που μπορεί να καθυστερήσει την μεταγραφή είναι ίσως τα διαφορετικά τελικά ποσά που προσφέρει η ενδιαφερόμενη ομάδα, ή το ποσοστό μεταγραφής που αντιστοιχεί στον ατζέντη, ή η τελική υπογραφή συγκατάθεσης της προηγούμενης ομάδας του παίκτη. Πολλές είναι οι μεταγραφές που αν και μπορούν να συμφωνηθούν σε μόλις μερικές ώρες, μπορούν να πάρουν μέχρι και μέρες (με πρόσφατο παράδειγμα την μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ στην Ρεάλ Μαδρίτης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου